Close ×

Pictou Municipality Administration Building

Institutional

Back

Located close to the town of Pictou, this project explores specificity of site and place. It derives its clear architectural language from the agrarian buildings in the rural surroundings.  Oriented in a south-facing clearing in the forest, this building allows the users and occupants to enjoy the simple pleasures of sunlight and nature in an office setting.

The southwest-facing council chamber overlooks the beauty of the Pictou countryside, a constant backdrop to decisions affecting local government. This highly visible glass room speaks to the transparency and accessibility of government.

Local input into the construction of the building was important to the team. The hybrid construction - steel frame with more conventional wood framing and cladding - allowed local contractors and sub-trades to build and take pride in their municipal building. The building was developed within the context of sustainability. Heating and lighting systems were designed to optimize the use of solar energy and daylight, while materials were selected to maximize environmental quality and minimize the amount of embodied energy.

The site and its context shaped the design.  This south -facing, cedar-shingle and curtainwall building quietly blends with its rural setting. 

Type: Institutional
Location: Pictou, Nova Scotia