Close ×

Bridgeview House

Residential

Back

The house is located on a sloping, wooded site with granite boulder outcrops on the outskirts of Halifax, Nova Scotia. Composed of two blocks that appear to slide down the hill, the house nestles into the land. Between the two forms, a bridge threshold links the house to the street. In section, fenestration separates the two forms, while a stair element roots the building to the ground.

Outdoor gathering areas have been created on the roof, among the treetops; on the deck and bridge that extends from the main living space; and between the granite boulders littered on the forest floor. This project explores local material traditions within a modern aesthetic. Birch cabinets, stairs, and doors quietly contrast the white gypsum walls, stainless steel counters, and polished concrete floors. The exterior cladding is a tight skin of eastern cedar shingles with woven corners.

The project was a speculative research project for architect and builder. The limited budget necessitated a pragmatic design approach for this home and a small footprint. Early investigation on the site by the design-build team shaped the floor plans to eliminate the need for any rock removal and limit tree destruction on the site.

TYPE: Residential; Design-Build by Susan Fitzgerald Architecture & Brainard Fitzgerald Developments

LOCATION: Halifax, Nova Scotia

AWARD: Lieutenant Governor Award, Award of Merit